رضا کرمی
مشاور معماری سازمانی و مدیریت فناوری اطلاعات
پیشنهاد یک برنامه پژوهشی: شناسایی و الگوسازی سناریوهای کاربردی معماری سازمانی
معماري سازماني امروزه بهعنوان الگوي مسلط در برنامهريزي فناوري اطلاعات شناخته شده است. اين روش كه در اصل براي برنامهريزي سيستمهاي اطلاعاتي در مقياس سازماني طراحي شده بود، بتدريج در حوزههاي ديگر فناوري اطلاعات نيز بهكار گرفته شده و امروزه حتي در زمينهاي فراتر از حوزه IT (بهعنوان مثال برنامهريزي استراتژيك سازماني، بهبود و بازمهندسي فرآيندها، مديريت تغيير و تحولات سازماني و ...) نيز كاربرد دارد. همچنين كاربست اين روش بهعنوان يك فرآيند عمومي در همه سازمانهاي بزرگ و متوسط بهرسميت شناخته شده است.
در کشور ما نیز نزدیک دو دهه از ورود و معرفی مفاهیم و روشهای معماری سازمانی میگذرد و در این مدت، نظریه و کاربرد این روش هم در محافل دانشگاهی و هم در سازمانهای اداری و بنگاههای اقتصادی کشور مورد توجه قرار گرفته است. برپایه نتایج پژوهشی که در سال 92 منتشرشده است، بین سالهای 83 تا 91 بیش از 170 مقاله پژوهشی (اعم از پایاننامههای دانشجویی و مقالات ارائهشده در نشریات یا همایشهای علمی) در کشور، با موضوع معماری سازمانی یا کاربردهای آن منتشر شده است. همچنین برپایه اطلاعاتی که در جریان اجرای پروژه «تدوین چارچوب و برنامه ملی معماری سازمانی کشور» جمعآوری شده، در بیست ساله اخیر بیش از 100 پروژه معماری سازمانی (یا موضوعات مرتبط) در سازمانهای کشور اجرا شده است.
علیرغم توجه همزمان دانشگاه و صنعت به این موضوع (همگام با تشدید توجه جهانی به موضوع معماری سازمانی و کاربردهای آن) واقعیت این است که تاکنون پیوند محکمی میان پژوهشهای آکادمیک و کاربردهای عملی معماری سازمانی در کشور ایجاد نشده است. به این معنی که موضوعات پژوهشی مطرح در دانشگاهها که دستمایه تهیه پایاننامههای دانشجویی یا پژوهشهای مستقل دانشگاهی میشود (با استثنائات انگشتشماری) هیچ کاربرد عملی در پروژههای واقعی معماری سازمانی کشور پیدا نکرده و گرهی از مشکلات صنعت در این حوزه نگشوده است.
آنچه در این مقاله ارائه میشود، پیشنهاد یک برنامه پژوهشی است که در صورت اجرا و هدایت توسط مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور، میتواند تاثیر قابلتوجهی در بهبود این ارتباط داشته باشد.
نظرات و دیدگاه های خود را با دیگران به اشتراک بگذارید!