رضا کرمی
مشاور معماری سازمانی و مدیریت فناوری اطلاعات
اشکالات طرح مدیریت یکپارچه دادهها و اطلاعات ملی
متن مصاحبه با روزنامه ایران در مورد اشکالات طرح قانونی مدیریت یکپارچه دادهها و اطلاعات ملی (31 فروردین 1401)
چکیده مطالبی که در این مصاحبه عنوان کردم:
طرح قانونی یکپارچهسازی دادهها و اطلاعات ملی که توسط جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تنظیم شده و اخیراً کلیات و مواد قانونی آن در صحن علنی مجلس به تصویب نمایندگان رسید، یکی از مهمترین اقدامات قانونی برای ایجاد نظام راهبری دادههای ملی است که در صورت تصویب نهایی و ایجاد سازوکارهای پیشبینیشده در آن میتواند نقش مهمی در یکپارچهسازی اطلاعات در کشور ایفا کند. مسالهای که اهمیت تعیینکننده در پیشبرد دولت و حاکمیت الکترونیکی دارد.
با وجود اهمیت و حساسیت طرح، متن پیشنهادشده و آنچه با اصلاحاتی در صحن مجلس به تصویب رسید ابهامات و اشکالاتی دارد که اگر رفع نشود ممکن است در آینده اشکالاتی را در اجرا ایجاد کند. یکی از ابهامات اصلی این طرح، دامنه شمول آن است. در ماده (1) طرح، دامنه شمول قانون «داده ها و اطلاعات کلیه دستگاه های اجرایی و هر داده ها و اطلاعاتی که به موجب قوانین و مقررات در اختیار دستگاه های اجرایی، نهاد های عمومی، نهاد های عمومی غیر دولتی و ارائه دهندگان خدمات ذیل تنظیم گران بخشی قرار بگیرد» ذکر شده است و به این دادهها و اطلاعات، دادهها و اطلاعات ملی اطلاق شده است. ابهامی که در این مورد وجود دارد این است که آیا این تعریف، دادههای تولیدشده توسط موسسات بخش خصوصی را هم در برمیگیرد یا خیر؟ بهعنوان مثال، دادههای مربوط به هویت یا تراکنشهای مشتریان یک بانک خصوصی، از آنجا که همه بانکها و از جمله بانکهای خصوصی جزء «ارائهدهندگان خدمات ذیل تنظیمگران بخشی» (در این مورد، بانک مرکزی) هستند، آیا در دامنه شمول دادهها و اطلاعات ملی قرار میگیرد؟ در مذاکرات صحن تا حدودی به این ابهام توجه شد و مغایرت احتمالی با قوانین ناظر بر محرمانگی دادههای شخصی مورد بحث قرار گرفت. در متن اصلاحشده و مصوب تبصره ذیل ماده (4) قانون (نسبت به طرح اولیه نمایندگان) این عبارت برای رفع دغدغه یادشده افزوده شده است: «این امر نافی رعایت حفظ محرمانگی اطلاعات شخصی مربوط به افراد و اشخاص نیست.» اما بههر حال ممکن است در مقام اجرا و قضاوت در موارد اعمال قانون، این اشکال که ناشی از ابهام در تعریف اولیه داده و اطلاعات ملی است، بروز کند و شایسته بود در تدوین قانون، ابهام یادشده به نحو اساسی رفع شود.
ابهام دوم مربوط به تعبیر نوع مالکیت دادهها و اطلاعات ملی است که در طرح اولیه نمایندگان به این صورت پیشنهاد شده بود: «... در زمره مالکیت عمومی و در اختیار حاکمیت نظام جمهوری اسلامی است.» در مذاکرات صحن که منجر به تصویب طرح شد، بهدلیل ابهام ناشی از تعبیر «مالکیت عمومی» این عبارت در ماده (4) به این صورت تغییر کرد: «داده و اطلاعات ملی در زمره مالکیت معنوی و در اختیار نظام جمهوری اسلامی است.» باید توجه کرد که تعبیر مالکیت معنوی در ادبیات حقوقی به حقوق مالکیت فکری یا معنوی اطلاق میشود که بهطور معمول شامل حقوقی مانند حق افشاء، حق دسترسی و حق تمامیت و مانند آن است و حقوق مالکیت مادی یعنی حقوقی مانند حق نشر، حق عرضه و ... را دربرنمیگیرد. بهنظر میرسد منظور طراحان انتساب حقوق مالکیت بر دادهها به حاکمیت بهطور اعم بوده و تغییر عبارت «مالکیت عمومی» به «مالکیت معنوی» وافی به مقصود نمیباشد.
در هر صورت، با توجه به حساسیت و اهمیت این طرح قانونی که در صورت تکمیل فرآیند تصویب و تبدیل به قانون، یکی از پایههای اصلی نظام مدیریت و حاکمیت دادهها و اطلاعات ملی خواهد بود، بهنظر میرسد وجود ابهامات و اشکالات شکلی و محتوایی حتی بهصورت جزئی ممکن است در آینده موجد مشکلات عملی زیادی شود و از این رو شایسته است در همین مرحله به رفع این اشکالات و ابهامات توجه کافی بشود.
نظرات و دیدگاه های خود را با دیگران به اشتراک بگذارید!