استراتژیهای توسعه قابلیتهای کسبوکار
در پستهای قبلی، روشی برای برنامهریزی تحول سازمانی براساس تحلیل قابلیتهای کسبوکار پیشنهاد کردم. یکی از سئوالات شایعی که هنگام کاربست این روش در سازمانها مطرح میشود این است که برای ارتقای یک قابلیت بهخصوص با این روش، از کجا باید شروع کنیم؟ هر قابلیت کسبوکار دارای حداقل ۳ مؤلفه تشکیلدهنده است: ۱) نیروی انسانی و ساختار، ۲) فرآیندها و ۳) ابزار (تکنولوژی). برای ارتقای یک قابلیت باید از کدام مؤلفه شروع کرد؟ پاسخ دادن به این سئوال، بهویژه هنگامی که موضوع ایجاد یک قابلیت جدید در سازمان مطرح باشد، چندان ساده نیست.
دنباله این نوشته …
کارگاه آموزشی همراستاسازی استراتژیک فناوری اطلاعات برمبنای تحلیل قابلیتها
روز پنجشنبه ۲۹ مهرماه ۹۵ افتخار پیدا کردم در سمینار «نوآوری در مدیریت سیستمها و فناوری اطلاعات» در دانشگاه الزهرا، کارگاه آموزشی با عنوان «همراستاسازی استراتژیک فناوری اطلاعات و کسبوکار برمبنای تحلیل قابلیتهای کسبوکار ارائه کنم.
دنباله این نوشته …
برنامه-ریزی انتقال براساس قابلیت-های کسب-وکار
در چرخه-های معماری سازمانی، «برنامه-ریزی انتقال» مرحله-ای است که در آن معماری به اقدام تبدیل می-شود. همانگونه که هر معمار سازمانی می-داند، این مرحله نقشی حیاتی در ارزش-آفرینی کل فرآیند معماری دارد، زیرا در این مرحله است که معماران باید از محدوده مدل-سازی فراتر رفته و گروه-های دیگر در سازمان (نظیر گروه-های مدیریت طرح و پروژه، بودجه-ریزی و مدیریت تغییر) برای ایجاد یک برنامه کارآمد، منطقی، قابل-اجرا و قابل اندازه-گیری همکاری کنند.
تحلیل قابلیت-های کسب-وکار برای تحول سازمانی
امروزه بسیاری از سازمان-ها در پاسخ به تغییرات محیط کسب-وکار خود، به طرح-های تحول سازمانی روی آورده-اند. این طرح-ها به-طور معمول در موقعیت-های نمونه زیر مطرح می-شوند:
قابلیتهای کسبوکار به عنوان کوچکترین واحدهای «معماریپذیر» سازمان
با آنکه موضوع «قابلیتهای کسبوکار» (Business Capabilities) در حوزه مدیریت و معماری کسبوکار، تاریخچهای طولانی دارد، توجه به این موضوع در حوزه معماری سازمانی تا حدی تازگی دارد. در راهنمای TOGAF 9.1 یک فصل کامل به موضوع «برنامهریزی براساس قابلیتها» اختصاص یافته است، اما قابلیتهای کسبوکار در توگف عمدتاً بهعنوان موضوعات کسبوکاری بین-وظیفهای تعبیر شدهاند، نه عناصر تقسیمبندی کلان کسبوکار از یک دیدگاه سطح بالا. این تعبیر کاملاً با مفهوم جدید قابلیتهای کسبوکار، چنانکه در ادبیات معماری کسبوکار به آن اشاره میشود، تفاوت دارد. بهعنوان مثال، نگاه کنید به مرجع BizBOK که توسط Business Architecture Guild منتشر شده است.
نظامهای راهبری و مدیریت فناوری اطلاعات در بانکها
در پنجمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت (۲۲ دی ۹۴) افتخار یافتم در پنل تخصصی «نظامهای راهبری و مدیریت فناوری اطلاعات در بانکها» حضور داشته باشم. این پنل برای اولین بار در همایش امسال بهمنظور ترویج نظامهای راهبری و مدیریت (IT Management & Governance) در نظام بانکداری کشور برگزار شد.
آشنایی با معماری مرجع IT4IT
در چهارمین همایش مدیریت و راهبری فناوری اطلاعات (۱۴ و ۱۵ دی ۹۴)، فرصتی فراهم شد تا معماری مرجع IT4IT برای اولین بار در کشور به مخاطبان این همایش معرفی شود.
معماری مرجع IT4IT، چارچوب جامعی برای تعریف و طراحی عناصر و ارکان لازم برای مدیریت فناوری اطلاعات در سازمانها و نحوه ارتباط و یکپارچه سازی این عناصر با یکدیگر فراهم می آورد و به مدیران فناوری اطلاعات کمک می کند تا از ابزارها و مفاهیم معماری سازمانی که در اصل برای بهبود عملکرد سازمانها طراحی شده اند، برای مدیریت بهتر واحدهای فناوری اطلاعات استفاده کنند.
این مقاله در شماره ۲۲۴ ماهنامه گزارش کامپیوتر هم منتشر شده است.
چهارمین همایش کاربردی معماری سازمانی
چهارمین همایش کاربردی معماری سازمانی در تاریخ ۸ مهرماه سال جاری در اصفهان برگزار شد. در این همایش بنده هم مطلبی تحت عنوان «نقش معماری سازمانی در تعامل-پذیری دستگاههای دولتی» ارائه کردم که حاوی دیدگاهی برای توسعه الگوهای تکرارپذیر در توسعه دولت الکترونیکی است.
اصل ارائه را می-توانید از اینجا دانلود کنید.
سومین همایش کاربردی معماری سازمانی
روز چهارشنبه سوم خرداد ۹۱ سومین همایش کاربردی معماری سازمانی در اصفهان برگزار شد. این همایش که به روال سالهای قبل به همت سازمان نظام صنفی رایانهای اصفهان و با شرکت جمعی از شرکتها، کارشناسان و مشاوران معماری سازمانی و همچنین دانشگاهیان و دانشجویان علاقهمند برگزار گردید، در واقع گردهمایی سالانه علاقهمندان و دستاندرکاران معماری سازمانی در کشور است.
ArchiMate: در جستجوی زبان مشترک معماری سازمانی و مدیریت خدمات
در این مقاله که برای شماره ویژه «گزارش کامپیوتر» (ویژهنامه گروه تخصصی راهبری و مدیریت خدمات فناوری اطلاعات – شماره ۲۰۲ – فروردین و اردیبهشت ۹۱) تهیه شده است، زیان مدلسازی ArchiMate را که اولین زبان مدلسازی اختصاصی معماری سازمانی است، معرفی کردهام. انگیزه اصلی نوشتن این مقاله، پرکردن خلایی بود که در زبان فارسی در مورد این زبان مهم وجود دارد. علاوه براین با توجه به رویکرد روزافزون به مبحث مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ITSM) در سازمانهای کشور، بهنظر من این زبان میتواند نقش واسطهای را بین تلاشهای معماری سازمانی و حوزه مدیریت خدمات فناوری اطلاعات ایفا کند. بنابراین آشنایی با ArchiMate برای همه فعالان هر دو حوزه ضروری است. دنباله این نوشته …