رضا کرمی
مشاور معماری سازمانی و مدیریت فناوری اطلاعات
نقل مطالب این وبگاه، با ذکر منبع مجاز است.
وبلاگ
معماری سازمانی
۷ تیر ۱۳۹۸
معماری تکبرگی
معماران سازمانی معمولاً متهماند به اینکه مستندات و مدلهای مفصل و حجیم تولید میکنند که فقط به درد گذاشتن در قفسهها میخورد. هر چند در پارهای از اوقات، تولید مدلهای مفصل و جزئی به دلیل اهداف پروژه یا چرخه معماری ضروری است، اما در بسیاری از موارد هم حجم و سطح جزئیات مدلهای تولیدشده بیش از حد لزوم است و همین حجم و تفصیل مدلها مانعی برای استفاده عملی و…
معماری سازمانی
۱۲ اسفند ۱۳۹۷
چرا انتخاب دیدگاه در معماری مهم است؟
معماری سازمانی بنابر برداشت رایج مجموعه مدلهای یکپارچه و مرتبط توصیفکننده جنبههای مختلف یک سازمان و تحلیل و تصمیمگیری برمبنای این مدلهاست. از این نظر قلب معماری سازمانی همان مدلهای معماری است. یکی از مهمترین فعالیتهایی که در هر «چرخه» معماری باید صورت گیرد، انتخاب مدلها یا بهعبارت صحیحتر، انتخاب «دیدگاههای معماری» مناسب برای اهداف آن چرخه است. (در متدلوژی ADM این فعالیت در فاز Vision صورت میگیرد.) اگر مخزن…
سایر
۳۰ آبان ۱۳۹۶
وضعیت مشاوره فناوری اطلاعات در ایران
مصاحبه با نشریه بانکداری الکترونیکی در مورد وضعیت فعلی صنعت مشاوره مدیریت در ایران دانلود فایل مصاحبه در اینجا
معماری سازمانی
۳ آبان ۱۳۹۵
استراتژیهای توسعه قابلیتهای کسبوکار
در پستهای قبلی، روشی برای برنامهریزی تحول سازمانی براساس تحلیل قابلیتهای کسبوکار پیشنهاد کردم. یکی از سئوالات شایعی که هنگام کاربست این روش در سازمانها مطرح میشود این است که برای ارتقای یک قابلیت بهخصوص با این روش، از کجا باید شروع کنیم؟ هر قابلیت کسبوکار دارای حداقل ۳ مؤلفه تشکیلدهنده است: ۱) نیروی انسانی و ساختار، ۲) فرآیندها و ۳) ابزار (تکنولوژی). برای ارتقای یک قابلیت باید از کدام…
معماری سازمانی
۳ فروردین ۱۳۹۵
برنامهریزی انتقال بر اساس قابلیتهای کسبوکار
در چرخههای معماری سازمانی، «برنامهریزی انتقال» مرحلهای است که در آن معماری به اقدام تبدیل میشود. همانگونه که هر معمار سازمانی میداند، این مرحله نقشی حیاتی در ارزشآفرینی کل فرآیند معماری دارد، زیرا در این مرحله است که معماران باید از محدوده مدلسازی فراتر رفته و با گروههای دیگر در سازمان (نظیر گروههای مدیریت طرح و پروژه، بودجهریزی و مدیریت تغییر) برای ایجاد یک برنامه کارآمد، منطقی، قابلاجرا و قابل…
معماری سازمانی
۲ فروردین ۱۳۹۵
تحلیل قابلیتهای کسبوکار برای تحول سازمانی
امروزه بسیاری از سازمانها در پاسخ به تغییرات محیط کسبوکار خود، به طرحهای تحول سازمانی روی آوردهاند. این طرح-ها بهطور معمول در موقعیتهای نمونه زیر مطرح میشوند: اجرای برنامههای استراتژیک رقابتی تغییر در مدل کسبوکار تملک و ادغام شرکتها کاهش هزینه و افزایش کارایی تفکیک و ایجاد شرکتهای اقماری با توجه به طیف گسترده ابزارها و روشهای مدیریت تغییر، مسالهای که معمولاً مدیران ارشد سازمانها با آن مواجه هستند این…
معماری سازمانی
۲ اسفند ۱۳۹۴
قابلیتهای کسبوکار بهعنوان کوچکترین واحدهای «معماریپذیر» سازمان
با آنکه موضوع «قابلیتهای کسبوکار» (Business Capabilities) در حوزه مدیریت و معماری کسبوکار، تاریخچهای طولانی دارد، توجه به این موضوع در حوزه معماری سازمانی تا حدی تازگی دارد. در راهنمای TOGAF 9.1 یک فصل کامل به موضوع «برنامهریزی براساس قابلیتها» اختصاص یافته است، اما قابلیتهای کسبوکار در توگف عمدتاً بهعنوان موضوعات کسبوکاری بین-وظیفهای تعبیر شدهاند، نه عناصر تقسیمبندی کلان کسبوکار از یک دیدگاه سطح بالا. این تعبیر کاملاً با مفهوم…
معماری سازمانی
۱۵ دی ۱۳۹۴
آشنایی با معماری مرجع IT4IT
در چهارمین همایش مدیریت و راهبری فناوری اطلاعات (۱۴ و ۱۵ دی ۹۴)، فرصتی فراهم شد تا معماری مرجع IT4IT برای اولین بار در کشور به مخاطبان این همایش معرفی شود. معماری مرجع IT4IT، چارچوب جامعی برای تعریف و طراحی عناصر و ارکان لازم برای مدیریت فناوری اطلاعات در سازمانها و نحوه ارتباط و یکپارچه سازی این عناصر با یکدیگر فراهم می آورد و به مدیران فناوری اطلاعات کمک می­…
سازمان نظام صنفی رایانهای
۷ خرداد ۱۳۹۴
آواربرداری، همراه با گرد و غبار محلی!
متن زیر یادداشتی است که در مهرماه سال ۹۳ در پاسخ به مطالب شماره ۱۶ نشریه پیوست در خصوص انتخابات هیاتمدیره سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران نوشتم و در شماره بعد این نشریه به چاپ رسید. همانند هر نهاد انتخابی دیگری در کشور ما، در پایان هر دوره هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای و همهنگام با اوجگیری فضای انتخاباتی در صنف، بازار نقد – وگاه نفی - عملکرد…
سازمان نظام صنفی رایانهای
۷ خرداد ۱۳۹۴
سه سال تجربه، سه مشکل و سه توصیه!
یادداشت زیر در دی ماه سال ۹۳ همزمان با پایان دوره مسئولیت شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور و به درخواست دبیرخانه این سازمان نوشته شد و قرار بود به همراه سایر نوشتههایی که به همین مناسبت تهیه شده بود در پرتال سازمان منتشر شود، که به دلایلی که بر من پوشیده است، چنین نشد. به همین دلیل و با وجود گذشت چند ماه از تاریخ نگارش، انتشار عمومی…
صنعت نرمافزار
۵ خرداد ۱۳۹۱
بدون رفع موانع ساختاری، حمایت از تولید ملی در صنعت نرمافزار محقق نمیشود.
متن یادداشت منتشرشده در روزنامه فناوران (شنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۱): نامگذاری امسال بهنام «تولید ملی، حمایت از کار وسرمایه ایرانی» بهروال هر سال موجی از بحثها و اظهارنظرها را در مورد الزامات و راهکارهای عملیکردن این شعار دربین مسئولین دولتی و صاحبنظران بخش خصوصی برانگیخته است. تجربه سالهای پیش نشان میدهد معمولاً اینگونه بحثهای «بهاری» با گذشت چندماه اول سال کمکم به فراموشی سپرده میشود و فعالان اقتصادی بازهم در…
صنعت نرمافزار
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۱
داستان «نماتن»
متن مصاحبه با نشریه «تکفا» در مورد «تاریخچه نظام مهندسی و استانداردهای تولید و توسعه نرمافزار» (نماتن) که در شماره شهریور و مهر ۹۰ این نشریه به چاپ رسیده است. «نماتن» یا همان «نظام مهندسی و استانداردهای تولید و توسعه نرم¬افزار» از مهمترین و تاثیرگذارترین اقداماتی بوده است که تا کنون برای استانداردسازی در حوزه نرمافزار در کشور ما صورت گرفته است. اقدامی که البته با عدم حمایت سازمانهای متولی…