
رضا کرمی
مشاور معماری سازمانی و مدیریت فناوری اطلاعات
نقل مطالب این وبگاه، با ذکر منبع مجاز است.
وبلاگ
معماری سازمانی
۳۰ خرداد ۱۴۰۳
معماری مرجع GovStack
این وبینار با ارائه آقای صمدی، فرصت مغتنمی بود برای آشنایی با معماری مرجع GovStack و چارچوب DIF. ایده اصلی پشت این چارچوب، مرا به یاد پیشنهاد مشابهی انداخت که در سال ۱۳۹۳ (ده سال پیش)، با عنوان «معماریهای بازکاربردپذیر» در سومین همایش کاربردی معماری سازمانی در اصفهان ارائه کردم. اسلایدهای آن سخنرانی را میتوانید در سایت من پیدا کنید: https://lnkd.in/dDwEEAqi به نظرم آشنایی با این معماری مرجع و ایدههای…
معماری سازمانی
۱۸ خرداد ۱۴۰۳
معماری سازمانی قابلیتمبنا CBEA
معماری سازمانی قابلیتمبنا (CBEA)، رویکردی به طراحی و توسعه معماری یک سازمان، حول مفهوم قابلیتهای کسبوکار است. در این رویکرد، چرخه توسعه معماری با برنامهریزی قابلیتمبنا شروع میشود و در ادامه، قابلیتهای اولویتدار از طریق طراحی سبد سرویسها و فرآیندهای کسبوکار و معماری فناوری اطلاعات توسعه مییابند. در این مقاله که در لینکدین منتشر شده است، برای نخستین بار رویکرد CBEA را به اختصار معرفی کردهام.
صنعت نرمافزار
۱ خرداد ۱۴۰۳
اسناد نهایی بازنگری نماتن منتشر شد.
سال گذشته این فرصت را داشتم که پس از حدود ۲۰ سال از مشارکت در تدوین نسخههای اولیه استانداردهای نماتن، که داستان آن را در اینجا روایت کردهام، در بازنگری این استانداردها هم نقشی داشته باشم. در پروژه بازنگری نماتن از یاریهای استاد دکتر اسلام ناظمی و تیم ایشان و همچنین از همفکریها و نظرات هدایتگرانه اعضای محترم کارگروه بازنگری در سازمان نظام صنفی رایانهای بهرهمند شدم که اینجا فرصتی…
معماری سازمانی
۲۵ اسفند ۱۴۰۲
کارنامه آموزشی من در سال ۱۴۰۲
امروز آخرین جلسه آموزشی معماری سازمانی سال ۱۴۰۲ را برگزار کردم. امسال از نظر برگزاری دورههای آموزشی سال پرباری را پشت سرگذاشتم و افتخار آن را یافتم که آموختهها و تجربیات خود را در حوزه معماری سازمانی، با بیش از ۲۸۰ نفر از شرکتکنندگان در دورههای زیر به اشتراک بگذارم: ۱. معماری سازمانی مقدماتی - شرکت توزیع برق یزد (فروردین) ۲. دوره فشرده معماری سازمانی - شرکت مپنا توسعه ۲…
معماری سازمانی
۲۷ مرداد ۱۴۰۲
معماری سازمانی یا معماری سازمان؟
در چند ماه گذشته بین صاحبنظران معماری سازمانی فعال در شبکه اجتماعی لینکدین، مناقشهای در مورد نحوه تعبیر صحیح واژه Enterprise Architecture راه افتاده است. (مثلاً این پست را ببنید.) مضمون اصلی این مناقشه این است که Enterprise Architecture را میتوان به دو معنی مختلف تعبیر کرد: ۱) بهصورت Architecture of Enterprise. در این معنی که میتوان آن را تعبیر اضافی نامید، معماری مضاف و سازمان مضافالیه خوانده میشود. مثل…
معماری سازمانی
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
5 سرویس اساسی برای قابلیت مدیریت معماری سازمانی
در این مقاله که در لینکدین منتشر شده است، یک مدل سرویس، مشتمل بر 5 سرویس کلان و 17 سرویس فرعی برای قابلیت مدیریت معماری سازمانی ارائه کردهام. سرویسهای کلان EAM عبارتند از: مدیریت مخزن معماری سازمانی مدیریت یکپارچگی معماری سازمانی مدیریت نیازمندیهای معماری سازمانی مدیریت دانش معماری سازمانی مدیریت قابلیت معماری سازمانی دسترسی به اصل مقاله در لینکدین
معماری سازمانی
۲۳ دی ۱۴۰۱
برنامهریزی قابلیتمبنا در 7 حرکت!
مجموعهای از نوشتههای متوالی در لینکدین که در آنها، روش برنامهریزی قابلیتمبنا یا CBP را به صورت گام به گام، معرفی کردهام: 0/7) CBP چیست و چرا چنین کاراست؟ 1/7) حرکت اول: شناسایی و مدلسازی قابلیتهای کسبوکار 2/7) حرکت دوم: بلوغسنجی قابلیتها 3/7) حرکت سوم: تحلیل اهمیت استراتژیک قابلیتها 4/7) حرکت چهارم: تحلیل وضعیت موجود قابلیتها 5/7) حرکت پنجم: هدفگذاری سطح بلوغ مطلوب قابلیتها 6/7) حرکت ششم: شناسایی اقدامات لازم…
معماری سازمانی
۲۰ آبان ۱۴۰۱
معماری سازمانی و مدیریت تغییرات: واشکافی یک سوء تفاهم فراگیر
معماری سازمانی و مدیریت تغییر، گزارش کامپیوتر، شماره 262، مهر و آبان 1401 در این مقاله، ارتباط بین معماری سازمانی و مدیریت تغییر در سازمانها را تشریح کردهام. از بین 10 عامل ضروری در یک تغییر موفق، یعنی عوامل: 1. چشمانداز 2. انگیزش 3. نقشه 4. برنامه 5. منابع 6. سازماندهی 7. ارتباطات 8. فرهنگ 9. راهبری 10. رهبری معماری سازمانی تنها میتواند دو عامل «نقشه» و «برنامه» را فراهم…
صنعت نرمافزار
۱ تیر ۱۴۰۱
بحران منابع انسانی در شرکتهای نرمافزاری و پیامدهای منفی آن در سطح ملی
متن مصاحبه با روابط عمومی سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران، در مورد بحران نیروی انسانی در شرکتهای نرمافزاری: پرسش: بسیاری از فعالان صنفی از وضعیت فعلی منابع انسانی در شرکتهای نرمافزاری با عنوان «بحران» نام میبرند. نظر شما در این مورد چیست؟ کرمی: وجود مشکلات جدی در زمینه تامین و نگهداری نیروی انسانی در شرکتهای نرمافزاری قابل انکار نیست. البته این مشکلات از قدیم هم وجود داشته ولی بهنظر…
معماری سازمانی
۲۶ خرداد ۱۴۰۱
برگزاری پنجاهمین دوره معماری سازمانی!
دیروز آخرین جلسه دوره آموزشی معماری سازمانی مقدماتی بود که به صورت حضوری، به همت مؤسسه کاروکسب و برای جمعی از مدیران و کارشناسان شرکت هایوب برگزار شد. با اتمام این دوره، تعداد دورههای آموزشی معماری سازمانی که از سال 84 به این سو برگزار کردهام، به عدد 50 رسید. در طول این چند سال سعی کردهام محتوای این دوره با ترکیبی از دانش معماری سازمانی و تجارب عملی و…
سایر
۴ خرداد ۱۴۰۱
او دگرست، این دگران کیستند؟
یادداشتی به یاد شادروان آزاده داننده که برای نشریه گزارش کامپیوتر نوشتهام: نخستین بار خانم داننده را در سال 79 ملاقات کردم. در دورهای آموزشی که در آن سال انجمن شرکتهای انفورماتیکی برای آموزش مفاهیم مدیریت کیفیت به شرکتهای نرمافزاری و آمادهسازی آنها برای گرفتن گواهی تیکایت برگزار کرده بود. ایشان به همراه چند نفر دیگر از اساتید، مطالب دوره را تدریس میکردند. من بنمایه هر آنچه را که در…
فناوری اطلاعات و توسعه ملی
۳۱ فروردین ۱۴۰۱
اشکالات طرح مدیریت یکپارچه دادهها و اطلاعات ملی
متن مصاحبه با روزنامه ایران در مورد اشکالات طرح قانونی مدیریت یکپارچه دادهها و اطلاعات ملی (31 فروردین 1401) چکیده مطالبی که در این مصاحبه عنوان کردم: طرح قانونی یکپارچهسازی دادهها و اطلاعات ملی که توسط جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تنظیم شده و اخیراً کلیات و مواد قانونی آن در صحن علنی مجلس به تصویب نمایندگان رسید، یکی از مهمترین اقدامات قانونی برای ایجاد نظام راهبری دادههای ملی…