رضا کرمی
مشاور معماری سازمانی و مدیریت فناوری اطلاعات
نقل مطالب این وبگاه، با ذکر منبع مجاز است.
معماری سازمانی
معماری سازمانی
۲۸ آبان ۱۴۰۳
«نقشه» مهمتر است یا «قلمرو»؟
میشل اوئلبک (Michel Houellebecq) از نویسندگان معروف معاصر فرانسه، رمانی دارد به نام «نقشه و قلمرو» که به فارسی هم ترجمه و منتشر شده است. یکی از درونْمایههای این رمان، رابطه پیچیده و چندبعدی میان نقشه (یا بازنمایی هنری) و قلمرو (یا واقعیت) است. در یکی از فصول ابتدایی این رمان، نویسنده نمایشگاهی از آثار هنری را توصیف میکند که بر سر درِ آن نوشتهاند: «نقشه از قلمرو جذابتر است»…
معماری سازمانی
۲۵ مهر ۱۴۰۳
از «اسم» تا «مسمی»...
در خبرها آمده بود ساختار تشکیلاتی جدید سازمان امور اداری و استخدامی ابلاغ شده و در این ساختار، اسامی بعضی واحدهای سازمانی تغییر کرده است. از جمله این تغییرات یکی هم این است که عنوان «معاونت نوسازی سازمانی» به «معاونت نوسازی و معماری سازمانی» تبدیل شده است. سازمان امور اداری و استخدامی نهادی کلیدی در مجموعه نظام اداری کشور است که نقشی راهبردی در هدایت و تحول دستگاههای اجرایی (اعم…
معماری سازمانی
۴ مهر ۱۴۰۳
از استانداردسازی «دادهها» تا استانداردسازی «مشکل دادهها» در صنعت بیمه!
در اواسط دهه هشتاد که تازه بهعنوان مشاور با صنعت بیمه آشنا شده بودم، همه از مشکل استانداردنبودن دادههای صنعت بیمه شکایت میکردند. مشکلی که مانع از برقراری ارتباط مؤثر اطلاعاتی بین بازیگران صنعت بیمه میشد. این مشکل البته راهحل نسبتاً آسانی هم داشت و آن تدوین استانداردهای دادهای، مبتنی بر یک مدل مرجع داده در سطح صنعت بود. یعنی راهکاری که نمونههای موفق بینالمللی (مانند آکورد) هم داشت. در…
معماری سازمانی
۳۱ شهریور ۱۴۰۳
در جستجوی «تعادل» از دست رفته!
سازمانهای امروزی ما با دو پیشران مهم و در ظاهر متعارض مواجه هستند: نیاز به چابکی (Agility) برای بقا در محیط شتابناک و متلاطم کسبوکار، و نیاز به میزان معقولی انضباط سازمانی، که غالباً و با کمی تسامح از آن با عنوان کلی راهبری (Governance) یاد میشود. تجربه سالیان متمادی کار مشاوره در زمینه تحول سازمانی به من اثبات کرده که غالب سازمانیهای ما در ایجاد و حفظ تعادل بین…
معماری سازمانی
۸ شهریور ۱۴۰۳
سازمانهای موفقِ سستبنیان!
مدیران و اعضای هیاتمدیره بیشتر شرکتها، معمولاً حساسیت زیادی روی نتایج مالی و کسبوکاری شرکت دارند. شاخصهایی مانند سود، سهم بازار، میزان داراییهای سرمایهای و مانند آن. توجه به این نتایج و شاخصها گرچه طبیعی است، اما کافی نیست. در محیط غیرشفاف و متلاطمی مانند فضای کسبوکار کشور ما، دستیابی به برخی از این نتایج، ممکن است بیش از آن که دستاورد مدیریت صحیح و استفاده بهینه از منابع بنگاه…
معماری سازمانی
۳۱ مرداد ۱۴۰۳
معماری سازمانی و شرکتهای نرمافزاری ما!
شرکت SAP اخیراً شرکت LeanIX را خریده و سرمایهگذاری زیادی روی توسعه و ترویج چارچوب معماری سازمانی خود انجام داده است. https://lnkd.in/ddnucUqY شرکت اوراکل سالهاست چارچوب اختصاصی خود را برای معماری سازمانی توسعه داده است. https://lnkd.in/dU96XsRp شرکت میکروسافت ضروری دانسته اصول معماری سازمانی محصول محوری خود برای کسبوکارها را تشریح کند. https://lnkd.in/d9cfeVKq اما در کشور ما .... علیرغم بیش از دو دهه ورود مفاهیم و روشها و تجربیات کار عملی…
معماری سازمانی
۲۰ مرداد ۱۴۰۳
متامدل پایه معماری سازمانی قابلیتمبنا
در این مقاله که روی لینکدین منتشر شده است، متامدل کمینهای برای معماری سازمانی قابلیتمبنا (CBEA) ارائه کردهام. این متامدل برای بیشتر سناریوهای کاربردی CBEA کافی است، اما در صورت نیاز میتوان آن را با افزودن عناصر دیگری از متامدل ArchiMate توسعه داد. برای آشنایی با معماری سازمانی قابلیتمبنا CBEA این پست را ببینید.
معماری سازمانی
۱۹ مرداد ۱۴۰۳
آیا ایجاد EAO کافی است؟
در چند سال گذشته، روند ایجاد واحدها و گروههای سازمانی متولی مدیریت معماری سازمانی (EAM) در برخی از سازمانهای پیشرو کشور شدت گرفته است که فینفسه نشانه خوبی است از توجه به اهمیت قابلیت معماری سازمانی. اما باید توجه کرد که تغییرات ساختاری برای درونیکردن این قابلیت بهتنهایی کافی نیست و اگر ایجاد این واحدها با سایر فعالیتهای لازم برای پایهریزی قابلیت EAM تکمیل نشود، نه تنها اقدام موثری نخواهد…
معماری سازمانی
۳۰ خرداد ۱۴۰۳
معماری مرجع GovStack
این وبینار با ارائه آقای صمدی، فرصت مغتنمی بود برای آشنایی با معماری مرجع GovStack و چارچوب DIF. ایده اصلی پشت این چارچوب، مرا به یاد پیشنهاد مشابهی انداخت که در سال ۱۳۹۳ (ده سال پیش)، با عنوان «معماریهای بازکاربردپذیر» در سومین همایش کاربردی معماری سازمانی در اصفهان ارائه کردم. اسلایدهای آن سخنرانی را میتوانید در سایت من پیدا کنید: https://lnkd.in/dDwEEAqi به نظرم آشنایی با این معماری مرجع و ایدههای…
معماری سازمانی
۱۸ خرداد ۱۴۰۳
معماری سازمانی قابلیتمبنا CBEA
معماری سازمانی قابلیتمبنا (CBEA)، رویکردی به طراحی و توسعه معماری یک سازمان، حول مفهوم قابلیتهای کسبوکار است. در این رویکرد، چرخه توسعه معماری با برنامهریزی قابلیتمبنا شروع میشود و در ادامه، قابلیتهای اولویتدار از طریق طراحی سبد سرویسها و فرآیندهای کسبوکار و معماری فناوری اطلاعات توسعه مییابند. در این مقاله که در لینکدین منتشر شده است، برای نخستین بار رویکرد CBEA را به اختصار معرفی کردهام.
معماری سازمانی
۲۵ اسفند ۱۴۰۲
کارنامه آموزشی من در سال ۱۴۰۲
امروز آخرین جلسه آموزشی معماری سازمانی سال ۱۴۰۲ را برگزار کردم. امسال از نظر برگزاری دورههای آموزشی سال پرباری را پشت سرگذاشتم و افتخار آن را یافتم که آموختهها و تجربیات خود را در حوزه معماری سازمانی، با بیش از ۲۸۰ نفر از شرکتکنندگان در دورههای زیر به اشتراک بگذارم: ۱. معماری سازمانی مقدماتی - شرکت توزیع برق یزد (فروردین) ۲. دوره فشرده معماری سازمانی - شرکت مپنا توسعه ۲…
معماری سازمانی
۲۷ مرداد ۱۴۰۲
معماری سازمانی یا معماری سازمان؟
در چند ماه گذشته بین صاحبنظران معماری سازمانی فعال در شبکه اجتماعی لینکدین، مناقشهای در مورد نحوه تعبیر صحیح واژه Enterprise Architecture راه افتاده است. (مثلاً این پست را ببنید.) مضمون اصلی این مناقشه این است که Enterprise Architecture را میتوان به دو معنی مختلف تعبیر کرد: ۱) بهصورت Architecture of Enterprise. در این معنی که میتوان آن را تعبیر اضافی نامید، معماری مضاف و سازمان مضافالیه خوانده میشود. مثل…