
رضا کرمی
مشاور معماری سازمانی و مدیریت فناوری اطلاعات
نقل مطالب این وبگاه، با ذکر منبع مجاز است.
وبلاگ
فناوری اطلاعات و توسعه ملی
۲۳ دی ۱۴۰۳
در باب «ناترازی» برنامهها و الزامات اجرایی آنها
دولت بتازگی آییننامه اجرایی بند (ج) ماده ۱۰۷ قانون برنامه هفتم را تصویب و ابلاغ کرده است. (متن این مصوبه را میتوانید از اینجا ببنید.) در آن بند مشارالیه، دستگاههای اجرایی مکلف شده بودند «خدمات خود را تا پایان سال اول اجرای برنامه به صورت برخط و امن ارائه نموده و حداقل سالانه بیست درصد (۲۰%) از خدمات الکترونیکی خود را برای کلیه اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی بالای هجده…
سایر
۱۴ دی ۱۴۰۳
سندروم تنسی تاکسیدو!
در زمان کودکی ما، سریال انیمیشنی از تلویزیون پخش میشد بهنام «تنسی تاکسیدو و چاملی». سناریوی معمول این انیمیشن که با اهداف آموزشی طراحی شده بود، درباره پلیکانی به نام تنسی تاکسیدو بود که بههمراه دوستش، چاملی، در هر قسمت بهدنبال سردرآوردن از یک پدیده فنی (مثلاً طرز ساخت و نحوه کار هواپیما) بودند و بهاین منظور پیش استادی بهنام آقای ووپی میرفتند تا از او اسرار پدیده موردنظر را…
معماری سازمانی
۴ دی ۱۴۰۳
راهحلهای ساختاری برای مشکلات فرآیندی
همه ما آن حکایت معروف را شنیدهایم که کسی انگشترش را در خانه گم کرده بود و آن را در کوچه جستجو میکرد. چون از او سبب را پرسیدند، عذر آورد که شب است و خانهام تاریک، لاجرم آن را در روشنایی کوچه میجویم! داستان بسیاری از سازمانهای ما در چارهجویی برای مشکلات فرآیندی، از طریق راهحلهای ساختاری، بیشباهت به این حکایت نیست. الگوی تصمیمگیری رایجی در بین مدیران سازمانهای…
معماری سازمانی
۲۰ آذر ۱۴۰۳
شوقِ ایجاد، ملالِ نگهداشت
در ایستگاه خوشساخت و تازهتاسیس مترو، تعدادی از گیتهای ورودی خراب شده و مدتهاست «خارج از سرویس» شدهاند... در سرویس بهداشتی یک مرکز خرید شیک و مجلل که با بهترین و گرانترین مصالح ساخته شده، محفظههای صابون دستشوییها خالی است و گوشه آینهها شکسته... کیوسکهای سلفسرویس نصبشده در ورودی ادارهای دولتی، که در راستای شهروندمداری و با هزینه گزاف تامین و با بوق و کرنا «رونمایی» شدهاند، مدتهاست خاموش و…
معماری سازمانی
۲۸ آبان ۱۴۰۳
«نقشه» مهمتر است یا «قلمرو»؟
میشل اوئلبک (Michel Houellebecq) از نویسندگان معروف معاصر فرانسه، رمانی دارد به نام «نقشه و قلمرو» که به فارسی هم ترجمه و منتشر شده است. یکی از درونْمایههای این رمان، رابطه پیچیده و چندبعدی میان نقشه (یا بازنمایی هنری) و قلمرو (یا واقعیت) است. در یکی از فصول ابتدایی این رمان، نویسنده نمایشگاهی از آثار هنری را توصیف میکند که بر سر درِ آن نوشتهاند: «نقشه از قلمرو جذابتر است»…
معماری سازمانی
۲۵ مهر ۱۴۰۳
از «اسم» تا «مسمی»...
در خبرها آمده بود ساختار تشکیلاتی جدید سازمان امور اداری و استخدامی ابلاغ شده و در این ساختار، اسامی بعضی واحدهای سازمانی تغییر کرده است. از جمله این تغییرات یکی هم این است که عنوان «معاونت نوسازی سازمانی» به «معاونت نوسازی و معماری سازمانی» تبدیل شده است. سازمان امور اداری و استخدامی نهادی کلیدی در مجموعه نظام اداری کشور است که نقشی راهبردی در هدایت و تحول دستگاههای اجرایی (اعم…
معماری سازمانی
۴ مهر ۱۴۰۳
از استانداردسازی «دادهها» تا استانداردسازی «مشکل دادهها» در صنعت بیمه!
در اواسط دهه هشتاد که تازه بهعنوان مشاور با صنعت بیمه آشنا شده بودم، همه از مشکل استانداردنبودن دادههای صنعت بیمه شکایت میکردند. مشکلی که مانع از برقراری ارتباط مؤثر اطلاعاتی بین بازیگران صنعت بیمه میشد. این مشکل البته راهحل نسبتاً آسانی هم داشت و آن تدوین استانداردهای دادهای، مبتنی بر یک مدل مرجع داده در سطح صنعت بود. یعنی راهکاری که نمونههای موفق بینالمللی (مانند آکورد) هم داشت. در…
معماری سازمانی
۳۱ شهریور ۱۴۰۳
در جستجوی «تعادل» از دست رفته!
سازمانهای امروزی ما با دو پیشران مهم و در ظاهر متعارض مواجه هستند: نیاز به چابکی (Agility) برای بقا در محیط شتابناک و متلاطم کسبوکار، و نیاز به میزان معقولی انضباط سازمانی، که غالباً و با کمی تسامح از آن با عنوان کلی راهبری (Governance) یاد میشود. تجربه سالیان متمادی کار مشاوره در زمینه تحول سازمانی به من اثبات کرده که غالب سازمانیهای ما در ایجاد و حفظ تعادل بین…
معماری سازمانی
۸ شهریور ۱۴۰۳
سازمانهای موفقِ سستبنیان!
مدیران و اعضای هیاتمدیره بیشتر شرکتها، معمولاً حساسیت زیادی روی نتایج مالی و کسبوکاری شرکت دارند. شاخصهایی مانند سود، سهم بازار، میزان داراییهای سرمایهای و مانند آن. توجه به این نتایج و شاخصها گرچه طبیعی است، اما کافی نیست. در محیط غیرشفاف و متلاطمی مانند فضای کسبوکار کشور ما، دستیابی به برخی از این نتایج، ممکن است بیش از آن که دستاورد مدیریت صحیح و استفاده بهینه از منابع بنگاه…
معماری سازمانی
۳۱ مرداد ۱۴۰۳
معماری سازمانی و شرکتهای نرمافزاری ما!
شرکت SAP اخیراً شرکت LeanIX را خریده و سرمایهگذاری زیادی روی توسعه و ترویج چارچوب معماری سازمانی خود انجام داده است. https://lnkd.in/ddnucUqY شرکت اوراکل سالهاست چارچوب اختصاصی خود را برای معماری سازمانی توسعه داده است. https://lnkd.in/dU96XsRp شرکت میکروسافت ضروری دانسته اصول معماری سازمانی محصول محوری خود برای کسبوکارها را تشریح کند. https://lnkd.in/d9cfeVKq اما در کشور ما .... علیرغم بیش از دو دهه ورود مفاهیم و روشها و تجربیات کار عملی…
معماری سازمانی
۲۰ مرداد ۱۴۰۳
متامدل پایه معماری سازمانی قابلیتمبنا
در این مقاله که روی لینکدین منتشر شده است، متامدل کمینهای برای معماری سازمانی قابلیتمبنا (CBEA) ارائه کردهام. این متامدل برای بیشتر سناریوهای کاربردی CBEA کافی است، اما در صورت نیاز میتوان آن را با افزودن عناصر دیگری از متامدل ArchiMate توسعه داد. برای آشنایی با معماری سازمانی قابلیتمبنا CBEA این پست را ببینید.
معماری سازمانی
۱۹ مرداد ۱۴۰۳
آیا ایجاد EAO کافی است؟
در چند سال گذشته، روند ایجاد واحدها و گروههای سازمانی متولی مدیریت معماری سازمانی (EAM) در برخی از سازمانهای پیشرو کشور شدت گرفته است که فینفسه نشانه خوبی است از توجه به اهمیت قابلیت معماری سازمانی. اما باید توجه کرد که تغییرات ساختاری برای درونیکردن این قابلیت بهتنهایی کافی نیست و اگر ایجاد این واحدها با سایر فعالیتهای لازم برای پایهریزی قابلیت EAM تکمیل نشود، نه تنها اقدام موثری نخواهد…